Facebook
Naziv: Život sa stricem (komad)
Signatura: HR-HDA-1386-121
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Vrsta gradiva: Pokretne slike - Film
Alternativni nazivi: My Uncle's Legacy (engleski)
Druge oznake: Inventarni broj: 1964 (HDA)
Razdoblje: 1988 - 1988
Arhivske jedinica: 2934 d/m; 107 min
Tehničke jedinica: 1 film
Odgovornost: Urania film (producent)
Avala film (producent)
Aralica, Ivan (scenarist)
Papić, Krsto (scenarist)
Papić, Krsto (redatelj)
Živković, Branislav (skladatelj)
Turković, Boris (snimatelj)
Lisjak, Robert (filmski montažer)
Janjić, Davor (glumac)
Prica, Alma (glumac)
Krivokapić, Miodrag (glumac)
Lečić, Branislav (glumac)
Gregurević, Ivo (glumac)
Stassen Productions (producent)
Dobra, Anica (glumac)
Povijest jedinice: Film je na temelju scenarija Ivana Aralice i Krste Papića odobrila komisija Ministarstva kulture i osigurala sufinanciranje od 90 %.
Nagrade: Pula 88' - Velika zlatna arena, Zlatni gladijator za režiju, Studijev Jelen, nagrada žirija publike tjednika Studio, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Nagrada lista Polet Davoru Janjiću i Almi Prici za najpoetičniji ljubavni odnos; Vrnjačka banja 88' - 1. nagrada za scenarij; Montreal 88' - Nagrada za najbolju mušku ulogu Davoru Janjiću; Nagrada FIPRESCI Krsti Papiću; Niš 88' - Nagrada za epizodnu ulogu Anici Dobra; Nagrada za epizodnu ulogu Filipu Šovagoviću (i za film Sokol ga nije volio; ex aequo sa Slobodanom Beštićem za Kuću pored pruge); Zlatni globus 90' - Nominacija za najbolji strani film.
Dozvola za prikazivanje: od 7. travnja 1988.
Sadržaj jedinice: Suvremeni Zagreb. Onemoćali Stjepan, starac na samrti, bivši partizan i partijski moćnik, traži od svog nećaka Martina Kujundžića, uglednog pisca s kojim godinama nije komunicirao, da mu priredi sprovod sa sudjelovanjem svećenika. Priča filma vraća se unazad, u Knin 1951. kad je tadašnji srednjoškolac Martin zatražio od strica da mu pomogne, pošto su mu lokalni partijski predstavnici odbili daljnju stipendiju, a zbog toga što je slobodoumni i pravdoljubivi mladić javno kritizirao nekompetentnost vodećih školskih kadrova. Zahvaljujući stričevoj pomoći, Martin se nađe u učiteljskoj školi u Istri, ali tamo dospije na crnu listu zbog svojih ideja i ljubavne veze s politički nepoćudnom djevojkom Martom...
Izlučivanju: Izvorno filmsko gradivo (na temelju zakonske obveze) trajno se pohranjuje u HDA, kao i sigurnosna kopija. Izlučivanje se vrši u dogovoru s vlasnikom prava, a prema Kriterijima o čuvanju i izlučivanju filmskog gradiva.
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: Život sa stricem bio je zadnji filmski skandal socijalističke Hrvatske i Jugoslavije. Republički SUBNOR (Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata), segment ideološki najrigidnije jugoslavenske komunističke organizacije, pokušao je stopirati snimanje filma zbog političke nepoćudnosti, no nije uspio. Srećom, jer Život sa stricem prometnuo se u jedan od najboljih naslova opusa Krste Papića, film koji plijeni dirljivim emocionalnim angažmanom i autentičnošću u prikazu politički obojenih zbivanja, premda s druge strane narativnim okvirom o komunističkom pokajniku preobraćenu na vjeru predaka već najavljuje nadolazeće vrijeme ideološko-političke dominacije nacionalizma odnosno političkog utjecaja katoličke crkve.
Filmska podvrsta: igrani film
Tehnika zapisa: film
Vrsta medija: Filmska vrpca
Boja: u boji
Format prikazivanja: standardna zvučna perforacija
Produkcijski element: kontrolna kopija
Filmska dimenzija: Film 35 mm
Filmska baza: sigurnosna (triacetat)
Vrsta zvuka: mono zvuk
Oznaka za zvuk: zvuk na filmu
Filmski medij za zvuk: optička snimka zvuka na filmu
Trajanje: 1 h 47 min
Duljina vrpce: 2934 m
Generacija: druga generacija
Dostupnost: Dostupno javnosti
Autorska prava: Zapis podliježe zakonskoj regulativi autorskih prava
Vlasnik a.p.: grupa autora
Zaštitno snimanje: U cijelosti snimljeno
Napomena o zaštitnom snimanju: Film je zaštitno presnimljen na video (BETAcam i VHS) i digitalni (DVD) zapis.
Jezici: hrvatski
Pisma: latinica
Restauracija: Budući da je film snimljen na filmskoj vrpci s acetatnom podlogom, zbog neprimjerene pohrane i korištenja došlo je do mehaničkih oštećenja, te do gubitka kontrasta, gustoće i oštrine filmskog zapisa. 1998.godine izrađeni su novi zamjenski izvorni materijali (DP, DN i TN), te sigurnosna kopija na novoj poliester filmskoj vrpci.
Identifikator: HR-HDA/AJ 69745
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica