Facebook
Naziv: Okružni odbor Antifašističke fronte žena Knin
Vrsta entiteta: pravna osoba
Razdoblje: 1944 - 1945
Normativni nazivi: Antifašistička fronta žena. Okružni odbor Knin (hrvatski)
Aktivnost: Stvaratelj više ne djeluje
Povijest:

Sredinom rujna 1943. formiran je Inicijativni okružni odbor AFŽ-a za Knin, a 26. lipnja 1944. održano je savjetovanje na kojem je izabran Okružni odbor. Okružna konferencija AFŽ-a Knin održana je 29. listopada 1944. i na njoj je izabran novi Okružni odbor.

Sjedišta: Knin (1944 - 1945)
Djelatnost:

Za vrijeme II. svjetskog rata, Okružni odbor AFŽ-a Knin politički djeluje među ženama okupljajući ih u borbi protiv fašizma. Organizacije AFŽ-a sudjeluju u ratu u pozadini, brinući o čistoći, prehrani, obradi zemlje, djeci, bolesnicima i ranjenicima. Održavaju tečajeve opismenjavanja, izrađuju odjeću, obavljaju kurirsku službu, propagandni, obavještajni, sabotažni i drugi ilegalan rad, a mnoge žene i izravno sudjeluju u borbama kao pripadnice partizanskih postrojbi.

Unutarnji ustroj / genealogija:

Prilikom nastanka Inicijativni odbor imao je 5 članica. U proljeće 1944. Okružni odbor imao je 4 članice na čelu s predsjednicom. Okružni odbor izabran na savjetovanju 26. lipnja 1944. imao je 11 članica na čelu s predsjednicom.

Stvaratelji:
Napomena o vezama: Okružni odbor AFŽ-a Knin održavao je veze s kotarskim organizacijama AFŽ-a koordinirajući njihov rad sa sebi nadređenim Oblasnim odborom AFŽ-a za Dalmaciju, OK KPH Knin, narodnooslobodilačkim odborima te partizanskim postrojbama.
Identifikator: HR-HDA/S - 11573
Pravila ili propisi: ISAAR(CPF) Međunarodni standard arhivističkog normiranog zapisa za pravne i fizičke osobe i obitelji, 2. izdanje, Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 2006.
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica