Facebook
Naziv: Kalnička vinogradarska i voćarska proizvođačka i prerađivačka zadruga "Kalnik"
Vrsta entiteta: pravna osoba
Razdoblje: 1945 - 1959
Normativni nazivi: Zadruga. Kalnička vinogradarska i voćarska proizvođačka i prerađivačka zadruga Kalnik (hrvatski)
Povijesni nazivi: Kalnička vinarska zadruga s.o.j. Kalnik (1945 - 1950) (hrvatski)
Kalnička vinogradarska i voćarska proizvođačka i prerađivačka zadruga Kalnik (1950 - 1959) (hrvatski)
Aktivnost: Stvaratelj više ne djeluje
Povijest: Nakon završetka II. Svijetskog rata i promjenom društveno-političkog sistema Zadruga postaje poduzeće od državnog interesa. Krajem 1947. godine Zadruga je dobila pravo da otvori vlastitu točionicu, a sredinom 1948. godine Zadruga je konstituirana u skladu sa Zakonom o zadrugama. Poslovni uspjesi Zadruge tijekom 50- tih godina se mogu pripisati zalaganjima zadrugara i konzultacijama stručnjaka, agronoma, sa Srednje poljoprivredne škole u Križevcima. Dobro poslovanje Zadruge je omogućilo i povećanje spremišnih kapaciteta za primitak i pohranu grožđa i nabavke muljača za grožđe. Na prijedlog Narodnog odbora općine Orehovec, ali i iz ekonomskih interesa, Zadružni savjet Zadruge je na sjednici održćanoj dana 26.04.1959. godine usvojio odluku o spajanju sa Poljoprivrednom zadrugom Kalnik gdje Zadruga posluje kao vinarski podrum.
Sjedišta: Kalnik
Djelatnost: Djelatnosti Zadruge su bile zasade novih vinograda s novim sortama grožđa, stručna pomoć zadrugarima, iskorijevanje hibridnih loza, prerada grožđa u vino i rakiju i distribucija proizvoda u svojim točionicama.
Unutarnji ustroj / genealogija: Neposredno nakon II. Svijetskog rata organizacijska struktura Zadruge nije se bitnije mijenjala pa su tako i dalje postojali Upravni i Nadzorni odbori. Krajem 1954. godine mijenjaju se normativni akti o osnivanju Zadruge koja, prema novim pravilima, ima u svom sastavu Zadružni savjet, Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti uz 17 namještenika i to 5 u Zadruzi i 12 u točionicama. Zadruga u svom sastavu ima otvorene točionice u Koprivnici, Križevcima i okolici što bitnije mijenja financijsko poslovanje na bolje.
Identifikator: HR-DABJ/S - 593
Pravila ili propisi: ISAAR(CPF) Međunarodni standard arhivističkog normiranog zapisa za pravne i fizičke osobe i obitelji, 2. izdanje, Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 2006.
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica