Facebook
Naziv: Bjelovarsko-križevačka županija
Vrsta entiteta: pravna osoba
Razdoblje: 1886 - 1924
Normativni nazivi: Bjelovarsko-križevačka županija (hrvatski)
Povijesni nazivi: Bjelovarsko-križevačka županija (1886 - 1918) (hrvatski)
Aktivnost: Stvaratelj više ne djeluje
Povijest: Administrativnom podjelom iz 1886. godine ustrojena je nova Bjelovarsko-križevačka županija, a obuhvaćala je sljedeće kotarske oblasti: Bjelovar, Đurđevac, Garešnica, Grubišno Polje, Koprivnica, Kutina, Križevci, Križ i Gradska poglavarstva Bjelovar, Koprivnica i Križevci. Zakonom od 26.travnja 1922. godine izvršena je nova administrativno-politička reorganizacija vlasti, ali je Bjelovarsko-križevačka županija prestala sa radom tek 1924. godine i prelazi u nadležnost, većim dijelom Osječkoj županiji, a manjim dijelom Zagrebačkoj županiji.
Sjedišta: Bjelovar (1886 - 1924)
Djelatnost: Djelokrug županije bio je veoma ograničen iz razloga što je sve važnije odluke morala odobriti Zemaljska vlada u Zagrebu.
Unutarnji ustroj / genealogija: Na čelu županije bio je župan kojeg bira ban, a njemu su podređeni podžupan, tajnik, perovođa i županijski dužnosnici nadležni za određene vrste poslova i to županijski inženjer sa pristavama, županijski školski nadzornici, županijski šumski nadzornik, županijski liječnik, županijski veterinar i županijski pisar. 
Stvaratelji: (1886 - 1924)
Arhivsko gradivo: 1. fond/ HR-DABJ-5 Bjelovarsko-Križevačka županija (stvaratelj)
Identifikator: HR-DABJ/S - 9
Pravila ili propisi: ISAAR(CPF) Međunarodni standard arhivističkog normiranog zapisa za pravne i fizičke osobe i obitelji, 2. izdanje, Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 2006.
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica