Facebook
Naziv: Državni arhiv u Pazinu
Tip imatelja: Arhiv s pravom nadzora
Oznaka: DAPA
Nadležni arhiv: Državni arhiv u Pazinu
Historijat: Državni arhiv u Pazinu
Status: Javni
OIB/MB: 3082940
Sjedište: Hrvatska Pazin V.Nazora 3
Telefon: 052/624-077
Fax: 052/624-472
E-mail: dapa@dapa.hr
Web: http://www.dapa.hr
Godina osnutka: 1958
Vrsta ustanove: državni arhiv
Pravni oblik: javna ustanova
Nadležnost: DAPA obavlja djelatnost na području Istarske županije koje obuhvaća gradove: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag, Vodnjan i općine: Bale, Barban, Brtonigla, Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Fažana, Funtana, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci, Kršan, Lanišće, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj, Pićan, Raša, Sveta Nedelja (Nedešćina), Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga,Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Žminj.
Gradivo: Arhivsko gradivo DAPA pruža pregled istarske povijesti od 13. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća. Gradivo nastalo nakon tog razdoblja nalazi se u pismohranama stvaratelja ili imatelja arhivskog gradiva. DAPA potpunije čuva pisana svjedočanstva počevši od razdoblja u kojem je Istra bila podijeljena između utjecaja Mletačke Republike i njene uprave u jednom dijelu i austrijske uprave na području Pazinske knežije. Nakon pada Prejasne Kraljice Mora, 1797. godine, na povijesnoj suse pozornici smijenjivali Prva austrijska (1797.-1805.), Francuska (1806.-1813.), Druga austrijska (1813.-1918.), Talijanska uprava (1918-1943/(5)) itd. Arhivsko je gradivo na pozornici smjena različitih uprava imalo ulogu kazališnog zastora koje je ovisno o upravi mijenjalo boje i simbole, te je često i samo stradavalo. U spremištima na trima lokacijama, DAPA skrbi za 862 fonda i 12 zbirki, tj. oko 5.000 d/m arhivskog gradiva. Sačuvano je gradivo pisano najvećim dijelom latiničnim pismom, uz zanimljive i za hrvatsku povijest veoma bitne glagoljske zapise, a kako je arhivsko gradivo svjedok različitih uprava koje su se smjenjivale na našem području, u fondovima i zbirkama DAPA nalaze se različiti jezici.latinski, hrvatski, talijanski, njemački, francuski i slovenski jezik. Gradivo DAPA od izuzetne je važnosti za proučavanje istarske povijesti i odnosa u širem području s obzirom na mijenjanje upravnih i kulturnih utjecaja.
Radno vrijeme: Ponedjeljak – petak: od 8,00 do 14,00 Srijeda: od 8,00 do 18,00
Opis zgrade(a): Prvi prostori u kojima je djelovao Arhiv nalazili su se u centru stare povijesne jezgre Pazina - pazinskom Kaštelu. Količina gradiva, koje se istovremeno vraćalo iz Rijeke i preuzimalo s terena od imatelja arhivskog gradiva s područja Istre, nadmašila je smještajne kapacitete prostora u Kaštelu, pa je već od sredine 1960-ih godina dio radnih prostora zajedno s upravom Arhiva smješten u zgradi nasuprot Kaštelu na Trgu Istarskog razvoda 2. S ciljem objedinjavanja djelatnosti unutar jednog namjenski opremljenog prostora, 1980. godine završena je obnova zgrade Prve hrvatske velike državne gimnazije u Pazinu, a od tada pa sve do danas uprava Arhiva i najveći dio radnih prostora zaposlenika nalazi se u ovoj zgradi, smještenoj u Ulici Vladimira Nazora 3. Spremišta arhivskog gradiva nalaze se i dalje na sve tri spomenute lokacije.
Identifikator: HR-DAPA / IM 39
Pravila ili propisi: Međunarodni standard za opis imatelja arhivskog gradiva (ISDIAH), prvo izd. Pariz, 2008
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica