Facebook
Naziv: Domobransko okružno zapovjedništvo u Zagrebu
Vrsta entiteta: pravna osoba
Razdoblje: 1868 - 1918
Normativni nazivi: Austrougarsko domobranstvo. Domobransko okružno zapovjedništvo u Zagrebu (hrvatski)
Aktivnost: Stvaratelj više ne djeluje
Povijest: Temeljnim zakonom o domobranstvu iz 1868. godine uspostavljeno je Kraljevsko ugarsko domobranstvo podijeljeno na šest okružnih zapovjedništava. Šesto hrvatsko-slavonsko okružno zapovjedništvo bilo je u Zagrebu. Godine 1871. povećanjem broja domobranskih okružja zagrebačko hrvatsko-slavonsko okružje postaje Sedmo, da bi 1912. bilo ponovno preimenovano u Šesto domobransko okružno zapovjedništvo. U Prvom svjetskom ratu, nakon ustrojavanja 42. domobranske divizije, Domobransko okružno zapovjedništvo u Zagrebu postaje vojno-teritorijalna oblast.
Sjedišta: Zagreb
Djelatnost: Okružje je bilo najviša vojno-upravna oblast za domobranske postrojbe na ozemlju Kraljevina Hrvatske i Slavonije.
Stvaratelji:
Napomena o vezama: Domobranstvo je u upravnom smislu bilo podređeno ministru za zemaljsku obranu Ugarske, a u vojničkom vrhovnom zapovjedniku domobranstva.
Identifikator: HR-HDA/S - 10912
Pravila ili propisi: ISAAR(CPF) Međunarodni standard arhivističkog normiranog zapisa za pravne i fizičke osobe i obitelji, 2. izdanje, Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 2006.
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica