Facebook
Naziv: Zbirka fotografija Radovana Švrljuge (zbirka)
Signatura: HR-HDA-2011
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Razdoblje: 1910 - 1925
Arhivske jedinica: 311 kom
Tehničke jedinica: 1 foto-alb. (Album sa 57 fotografija); 217 kom. (c/b negativi na staklu raznih formata); 37 kom. (c/b negativi na plan filmu 9 x 14 cm)
Odgovornost: Švrljuga, Radovan (sakupljač)
Povijest jedinice: Gradivo je darovala Neva Rošić iz Rijeke nakon smrti autorove supruge Aleksandre (akvizicija 15/1988). Dr. Radovan Švrljuga bio je zubar i imao je privatnu ordinaciju u Rijeci. Nije imao djece, samo nećaka i nećakinju koji su živjeli u Švicarskoj. Obiteljska je knjižnica darovana Nelli Lonzi.
Sadržaj jedinice: Najveći dio negativa snimljen je u vrijeme Prvog svjetskog rata, dok ostatak čine obiteljski snimci, portreti, interijeri te snimci primorskih gradova. Uz negative dio zbirke su i dvije bilježnice s podacima o snimljenim fotografijama i lokalitetima.
Izlučivanju: Ukupno je gradivo predviđeno za trajno čuvanje i nije vršeno nikakvo izlučivanje.
Vrste medija: Fotografija
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: Negativi su dvadeset godina stajali kao nerazvrstana akvizicija, a tijekom 2009. predani su Fototeci. Tijekom obrade su očišćeni, uloženi u nove zaštitne uložnice i kutije, signirani i popisani.
Dostupnost: Dostupno javnosti
Uvjeti dostupnosti: Gradivo zbirke dostupno je svim korisnicima u skladu sa člankom 20. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN 105/1997).
Uvjeti objavljivanja i umnožavanja: Prava, način korištenja i uvjeti izrade preslika usklađeni su s Pravilnikom o korištenju arhivskog gradiva i Pravilnikom o radu čitaonice Hrvatskog državnog arhiva.
Jezici: hrvatski
Pisma: latinica
Identifikator: HR-HDA/AJ 120945
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica