Facebook
Naziv: Svjetski festival animiranoga filma u Zagrebu (fond)
Signatura: HR-HDA-1388
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Razdoblje: 1971 - 2011
Arhivske jedinica: 207 kom
Tehničke jedinica: 223 kom.
Povijest jedinice: Ova zbirka animiranog filma sustavno je stvarana u razdoblju od 1970. do 1984. godine i svi filmovi snimljeni su na filmskoj vrpci 16 i 35 mm. Nakon 1990. filmovi su predavani na video zapisu, a zatim velikim dijelom i na digitalnom zapisu. U razdoblju od 1972. do 1984. godine Hrvatska kinoteka izradila je izvorno filmsko gradivo za najvažnije filmove u skladu sa odobrenim financijskim sredstvima.
Sadržaj jedinice: Zbirka sadrži 207 animirana i 13 dokumentarnih filmova sa Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. U navedenom razdoblju svi sudionici festivala bili su dužni predati 1 kopiju filma na trajnu pohranu Direkciji festivala. U zbirci su zastupljena djela najznačajnijih autora animiranog filma iz svih relevantnih škola animacije (SAD, Australija, Belgija, Mađarska, Japan, Poljska, Rusija, Kanada, Velika Britanija, Francuska) i druge.
Izlučivanju: Izlučivanje se vrši u dogovoru s vlasnikom prava, a prema Kriterijima o čuvanju i izlučivanju filmskog gradiva.
Vrste medija: Filmska vrpca
Vrste građe: Film
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Dostupnost: Dostupno javnosti
Autorska prava: Zapis podliježe zakonskoj regulativi autorskih prava
Vlasnik a.p.: grupa autora
Zaštitno snimanje: Djelomično snimljeno
Napomena o zaštitnom snimanju: Od 1995. godine započelo je sustavno zaštitno presnimavanje kratkometražnih filmova na video zapis, a od 2000. godine i na digitalni zapis.
Jezici: engleski ; poljski ; ruski ; češki ; francuski ; kineski
Restauracija: U svrhu zaštite iz kopija su izrađeni dubl negativi ili inter negativi.
Identifikator: HR-HDA/AJ 5275
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica