Facebook
Naziv: Zbirka fotografija iz Prvog svjetskog rata (zbirka)
Signatura: HR-HDA-1426
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Skraćeni nazivi: Zbirka Prvi svjetski rat (hrvatski)
Razdoblje: 1914 - 1918
Arhivske jedinica: 4265 kom
Tehničke jedinica: 19 foto-alb. (foto-albumi s ukupno 1684 fotografija i fotomehaničkih otisaka); 112 kom. (negativi na staklu 9x12 cm); 2469 kom. (pozitivi raznih formata)
Povijest jedinice: Zbirka je otvorenog tipa, a nastala spajanjem fotografija iz akvizicije Janke Doranić, fotografija dobivenih iz odjela za stariju građu (Oskar Hafner i Ivan Francetić) te akvizicija Stjepana Sertića, Petra Košutića, Dragiše Brašnovića, Marijana Ferlina, Zlatka Ivkovića i Borne Barca.
Sadržaj jedinice: Zbirka sadrži fotografije iz razdoblja prvog svjetskog rata, između ostalog snimke raznih vojnih postrojbi, ratne mornarice Austro-Ugarske, fotografije hrvatskih časnika u Austro-Ugarskoj vojsci...
Izlučivanju: Ukupno je gradivo predviđeno za trajno čuvanje i nije vršeno nikakvo izlučivanje.
Stupanj sređenosti: Djelomično sređeno
Plan sređivanja: U sastav zbirke ulaze fotografije iz razdoblja I. svjetskog rata koje pristižu u Hrvatski državni arhiv od raznih imatelja. Serije se formiraju prema sadržaju fotografija.
Dostupnost: Dostupno javnosti
Uvjeti dostupnosti: Gradivo zbirke dostupno je svim korisnicima u skladu s Pravilnikom o korištenju arhivskog gradiva (NN 67/1999). Za korištenje gradiva radi objavljivanja, potrebno je pismeno odobrenje nositelja autorskih prava za njegovo prvo ili ponovno objavljivanje. Ukoliko se gradivo koristi za potrebe znanstvenog istraživanja, nije potrebno pisano odobrenje.
Uvjeti objavljivanja i umnožavanja: Umnožavanje je dopušteno u skladu sa Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima (NN 105/1997), Pravilnikom o korištenju arhivskog gradiva (NN 67/1999) te Pravilnikom o radu čitaonice Hrvatskog državnog arhiva.
Zaštitno snimanje: U cijelosti snimljeno
Napomena o zaštitnom snimanju: Zbirka je u cijelosti digitalizirana tijekom 2013. godine.
Jezici: hrvatski ; njemački ; poljski
Pisma: latinica
Obavijesna pomagala: HDA-1426/P - 1 Zbirka fotografija iz I. svjetskog rata (popis)
Identifikator: HR-HDA/AJ 5313
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica