Facebook
Naziv: Zbirka fotografija filmskog snimatelja Antuna Markića (zbirka)
Signatura: HR-HDA-1428
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Skraćeni nazivi: Zbirka Markić (hrvatski)
Razdoblje: 1945 - 1984
Arhivske jedinica: 5624 kom
Tehničke jedinica: 1869 kom. (c/b negativi 6x6 cm); 3 kom. (c/b negativi 6x7 cm); 2403 kom. (c/b negativi leica formata); 3 kom. (c/b negativi na staklu 9x12 cm); 256 kom. (kolor negativi 6x6 cm); 942 kom. (kolor negativi leica formata); 76 kom. (snimci sa 35mm filmske vrpce); 11 kom. (kolor dijapozitivi 6x6 cm); 61 kom. (c/b kontakt kopije negativa leica formata)
Odgovornost: Markić, Antun (fotograf) (1948 - 1984)
Povijest jedinice: Preuzeto kao otkup od autora 16. lipnja 1995. godine.
Sadržaj jedinice: Na ukupno 5624 c/b i kolor negativa i dijapozitiva raznih formata zabilježene su scene sa snimanja mnogih dokumentarnih i igranih filmova na kojima je Markić radio kao snimatelj, redatelj ili fotograf, kao i neki značajni događaji te osobe iz javnog života i kulture poslijeratne Hrvatske.
Izlučivanju: Ukupno je gradivo predviđeno za trajno čuvanje i nije vršeno nikakvo izlučivanje.
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: U trenutku predaje zbirke, od ukupno 5624 negativa i dijapozitiva, pojedinačno su numerirani bili samo negativi srednjeg formata (6x6 i 6x7 cm), dok su snimci leica formata na tabloima s kontaktnim kopijama označeni brojem retka. Tijekom sređivanja zadržan je prvobitni poredak snimaka, osim što su naknadno predani snimci koji su se u početku vodili kao zasebne serije uvršteni u već postojeće. Isto tako, snimke na negativima leica formata trebalo je pojedinačno numerirati. Cijela je zbirka, snimak po snimak očišćena i uložena u novu zaštitnu ambalažu, izrađen je popis snimaka po serijama a zatim i analitički inventar. Po završenom sređivanju, cijela je zbirka opisana u arhivskom informacijskom sustavu ARHiNET do razine serija i takva objavljena na internetu.
Dostupnost: Dostupno javnosti
Uvjeti dostupnosti: Gradivo zbirke dostupno je svim korisnicima u skladu s Pravilnikom o korištenju arhivskog gradiva (NN 67/1999). Za korištenje gradiva radi objavljivanja, potrebno je pismeno odobrenje nositelja autorskih prava za njegovo prvo ili ponovno objavljivanje. Ukoliko se gradivo koristi za potrebe znanstvenog istraživanja, nije potrebno pisano odobrenje.
Uvjeti objavljivanja i umnožavanja: Umnožavanje je dopušteno u skladu sa Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima (NN 105/1997), Pravilnikom o korištenju arhivskog gradiva (NN 67/1999) te Pravilnikom o radu čitaonice Hrvatskog državnog arhiva.
Jezici: hrvatski
Pisma: latinica
Obavijesna pomagala: HDA-1428/AI - 1 Zbirka fotografija filmskog snimatelja Antuna Markića (analitički inventar)
Identifikator: HR-HDA/AJ 5315
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica