Facebook
Naziv: Zbirka fotografija "Bijela flota Jadrolinije" Đure Griesbacha (zbirka)
Signatura: HR-HDA-1447
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Skraćeni nazivi: Zbirka Bijela flota Jadrolinije (hrvatski)
Razdoblje: 1950 - 1970 (Najveći dio snimaka rezultat je poslovne suradnje Đure Griesbacha s Propagandnim odjelom Jadrolinije od 1955. do 1965. godine, a manji dio snimaka je kasnijeg datuma. )
Arhivske jedinica: 1067 kom
Tehničke jedinica: 851 kom. (c/b negativi); 2 kom. (c/b dijapozitivi); 184 kom. (kolor negativi); 30 kom. (kolor dijapozitivi)
Odgovornost: Griesbach, Đuro (fotograf) (1950 - 1980)
Povijest jedinice:

Zbirku je Hrvatski državni arhiv preuzeo 2004. godine.

Sadržaj jedinice: Zbirka se sastoji od crno bijelih i kolor negativa i dijapozitiva raznih formata na kojima su prikazani putnički brodovi Jadrolinije u razdoblju pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osim portreta brodova na snimcima su zabilježeni brodski interijeri, posada, putnici te razna mjesta na Sredozemlju. Ukupno su portretirana 24 broda, i to redom s obzirom na godinu izgradnje Knin, Sinj, Partizanka, Lastovo, Proleterka, Vladimir Nazor, Aleksa Šantić (stari brod i nova jahta), Ivan Cankar, Vuk Karadžić, Osijek, Maribor, Mostar, Novi Sad, Ohrid, Jugoslavija, Jadran, Jedinstvo, Takovo, Trogir, Opatija, trajekt Liburnija, Dalmacija, Istra te hidrokrilac Vihor.
Izlučivanju: Gradivo je predviđeno za trajno čuvanje. Izlučivanje nije provedeno.
Vrste medija: 1067 Fotografija
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: Po preuzimanju zbirke izrađene su fotografije za sve c/b negative, ali tom prigodom nije uspostavljena nikakva veza između izvornih snimaka i povećanja. U daljnjem tijeku obrade svi su negativi povezani s fotografijama te organizirani u serije formirane prema brodovima prikazanim na snimcima, bilo da je riječ o portretima ili interijerima. Od preostalog dijela negativa za koji nije bilo moguće utvrditi koji od brodova ilustriraju formirana je serija "Razno" zajedno sa snimcima mjesta te portretima nepoznatih osoba.
Dostupnost: Dostupno javnosti
Uvjeti dostupnosti: Gradivo zbirke dostupno je svim korisnicima u skladu s člankom 20. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (NN 105/1997).
Zaštitno snimanje: Nije zaštitno snimljeno
Obavijesna pomagala: HDA-1447/P - 1 Popis fotografija "Bijela flota jadrolinije" Đure Griesbacha (popis)
Identifikator: HR-HDA/AJ 5334
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica