Facebook
Naziv: Zbirka stranih dugometražnih igranih filmova (zbirka)
Signatura: HR-HDA-1389
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Razdoblje: 1917 - 2011
Tehničke jedinica: 2774 kom.
Odgovornost: Hrvatski državni arhiv
Povijest jedinice: Zbirku je Hrvatska kinoteka (danas Hrvatski filmski arhiv) sustavno stvarala od 1979.
Sadržaj jedinice: Gradivo obuhvaća razdoblje 1917-2011. U ranijem razdoblju više je zastupljen europski film, da bi posljednjih desetak godina primat preuzela američka kinematografija. Posebno je vrijedna zbirka klasičnih djela filmske umjetnosti koju je stvarala Filmoteka 16 u razdoblju od 1980-1990. Za pojedine naslove Hrvatska kinoteka izrađivala je zamjensko izvorno gradivo, pa su tako dostupni najvažniji predstavnici pojedinih filmskih pravaca i škola, kao što je američka nijema komedija, sovjetski film 20-tih godina, njemački ekspresionizam te francuski avangardni film.
Izlučivanju: Izlučivanje se vrši u dogovoru s vlasnikom prava, a prema Kriterijima o čuvanju i izlučivanju filmskog gradiva.
Vrste medija: Filmska vrpca
Vrste građe: Film
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: Za sve dugometražne igrane filmove prilikom pregleda i tehničke obrade, sustavno se izrađuju tehnički i matični kartoni koji sadrže sve relevantne podatke o pojedinom filmu. Pored toga vodi se posebna inventarna knjiga u kojoj se pojedini naslov prati od upotpunjavanja kopija, izvornih materijala, restauracije do izlučivanja.
Dostupnost: Dostupno javnosti
Autorska prava: Zapis podliježe zakonskoj regulativi autorskih prava
Vlasnik a.p.: grupa autora
Zaštitno snimanje: Djelomično snimljeno
Napomena o zaštitnom snimanju: Od 1995. započelo je sustavno zaštitno presnimavanje dugometražnih filmova na video zapis, a od 2000. godine i na digitalni zapis.
Jezici: engleski ; francuski ; češki ; japanski ; mađarski ; njemački ; poljski ; ruski ; slovenski ; srpski ; talijanski
Restauracija: Za klsična djela filmske umjetnosti , na temelju sufinanciranja od strane Ministarstva kulture, 80-tih godina 20. stoljeća izrađivani su zamjenski izvorni materijali
Identifikator: HR-HDA/AJ 5276
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica