Facebook
Naziv: Dvostruki obruč (komad)
Signatura: HR-HDA-1386-63
Imatelj: Hrvatski državni arhiv
Vrsta gradiva: Pokretne slike - Film
Druge oznake: Inventarni broj: 762 (HDA)
Razdoblje: 1963 - 1963
Arhivske jedinica: 2485 d/m
Tehničke jedinica: 1 film
Odgovornost: Jadran film (producent)
Tanhofer, Nikola (redatelj)
Pinter, Tomislav (snimatelj)
Tanhofer, Radojka (filmski montažer)
Bijelić, Severin (glumac)
Sotlar, Bert (glumac)
Vuisić, Pavle (glumac)
Živojinović, Bata (glumac)
Štivičić, Ivo (scenarist)
Savin, Dragutin (skladatelj)
Pipinić, Hermina (glumac)
Aranđelović, Stole (glumac)
Povijest jedinice: Dozvola za prikazivanje: od 16. travnja 1963. Izvoz: Kuba, Kanada, SAD, DR Njemačka, Francuska, Švicarska, Belgija, Kongo, Luksemburg, Kongo, Maroko, Alžir, Tunis, Mali, Mauritanija, Nigerija, Ruanda, Obala Bjelokosti, Togo, Dahomej, Kamerun, Senegal, Čad, Gabon, Francuska Guyanne, Guadelupe, Martinique, Haiti, Reunion, Kampućija, Vijetnam, Bugarska, Sovjetski Savez, Singapur, Malezija, Hong Kong, Gornja Volta, Nova Kaledonija, Djibuti, Indonezija, Poljska.
Sadržaj jedinice: U jesen 1941. grupa ilegalaca spašava iz logora uhapšene komuniste Tomu i Pavla. Ilegalac Petar treba ih prebaciti do partizanskih jedinica, ali ih putem presreće ustaška patrola, koja sprovodi u grad uhapšenog partizana Krileta. Patrola je savladana, Krile oslobođen, a Petar se odvaja od njih i ugovara sastanak kod obližnjeg šumskog gradilišta, gdje ih čeka «veza» za partizane. Na dogovorenom mjestu Tomo i njegova grupa ne nalaze ni Petra ni «vezu». Unatoč tome što je na tjeralici, Tomo odlazi u obližnju krčmu, ne bi li doznao što se dogodilo. Vlasnik krčme Marko prepoznaje Tomu i prijavljuje ga ustaškom funkcionaru Krešimiru Liscu, koji je odsjeo kod njega. Lisac hapsi Tomu i pokušava ga prebaciti u grad, međutim, Pavle i Krile su u zasjedu i onemogućuju bilo kome da napusti krčmu. U krčmi napetost raste: Marko prisiljava svog pomoćnika Malog da pomogne Liscu, što konobarica Marija ne odobrava. Tu je i zagonetni Dugi, za kojeg se ne zna na čijoj je strani…
Stupanj sređenosti: Arhivistički sređeno
Plan sređivanja: Nakon Osmih vrata, Nikola Tanhofer još jednom se ogledao u žanru psihološkog akcijskog ratnog trilera, s tim da su ovdje akcijski elementi naglašeniji. Napeta priča, vrlo precizna redateljska izvedba i uvjerljivi glumački nastupi glavni su aduti filma. Zanimljiv scenarij Ive Štivičića diskretno deideologizira žanr uvođenjem motiva plaćeništva, koji će nešto kasnije postati pomodan prodorom špageti vesterna.
Filmska podvrsta: igrani film
Tehnika zapisa: film
Vrsta medija: Filmska vrpca
Boja: crno-bijelo
Format prikazivanja: standardna zvučna perforacija
Produkcijski element: kontrolna kopija
Filmska dimenzija: Film 35 mm
Filmska baza: sigurnosna (triacetat)
Vrsta zvuka: mono zvuk
Oznaka za zvuk: zvuk na filmu
Filmski medij za zvuk: optička snimka zvuka na filmu
Duljina vrpce: 2485 m
Dostupnost: Dostupno javnosti
Jezici: hrvatski
Identifikator: HR-HDA/AJ 66804
Status zapisa: izmijenjena inačica
Podrobnost: djelomičan
Jezik opisa: hrvatski
Pismo opisa: latinica